Nieuw huis gekocht en dan heeft u schade

U laat in uw net aangekochte woning een nieuwe keuken plaatsen, en vervolgens krijgt u te maken met een op het oog onverklaarbare lekkage.

Schade aan uw huis.
Het kan allerlei oorzaken hebben maar de belangrijkste vraag is natuurlijk of het gedekt is op de verzekeringspolis die u ervoor heeft afgesloten. Als het huis al lange tijd in uw bezit is, dan is dat eigenlijk ook de enige vraag.
Er is zelfs een gentlemen’s agreement tussen verzekeraars dat de schade wordt behandeld door degene die de claim indient, wanneer een lekkage schade in een huis wordt veroorzaakt en in de andere doorwerkt.

Maar hoe zit dat wanneer u het huis net heeft gekocht?
De schade kan zelfs pas na een verbouwing naar voren komen. De verzekeringsmaatschappij kan dan een reden hebben om te wijzen naar de vorige eigenaar of naar de aannemer, die de verbouwing uitvoert.
Wie is er fout of schuldig aan de schade: de vorige eigenaar voor het achterlaten van een niet al te stevige afvoerleiding? De aannemer voor het aansluiten van een nieuwe afvoer op een te oude afvoerleiding? Of komt het misschien toch voor rekening van u als koper, omdat u dit had moeten controleren bij de aankoop?

Dit kan een reden zijn waarom de verzekeraar er voor kiest om de schade af te wijzen. Maar tegelijkertijd kan de verzekeraar u wellicht ook van dienst zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een expertise te laten uitvoeren of door u te helpen de oude verzekeraar van het pand of de aannemer aansprakelijk te stellen. Dit is niet iets wat op de opstalpolis gedekt is.  Mocht u een Rechtsbijstandsverzekering hebben, dan kunnen de juristen van de rechtsbijstandsverzekeraar dit proces voor u begeleiden.

Welke verzekeringen in uw geval dekking bieden voor uw opgelopen schade, kan uw verzekeringsadviseur u vertellen. Hij/zij kan u uiteraard ook van dienst zijn om u van advies te voorzien in uw totale verzekeringspakket.